Mimetherapie

Mimetherapie 

Dagelijks worden we gewild of ongewild geconfronteerd met ons gezicht. Het gezicht laat onze emoties treffend zien. Indien u getroffen wordt door een aangezichtsverlamming heeft dit verstrekkende gevolgen voor het spreken, eten en drinken, uw mimiek en heeft het mogelijk invloed op uw sociale leven. 

 

Een verlamming van de nervus facialis, de aangezichtszenuw die voor de gelaatsexpressie zorgt, het sluiten van de ogen en de beweging van de mond, kan volledig of onvolledig zijn.  

 

Symptomen 

Het meest opvallende verschijnsel van de verlamming is de scheefheid van het gezicht, deze asymmetrie is goed zichtbaar bij beweging van het gezicht maar vaak ook in rust. De rimpels in het voorhoofd verdwijnen, de wenkbrauw kan niet meer opgetrokken worden en fronsen lukt niet meer. Het oog sluit niet meer of niet volledig, indien er geprobeerd wordt om het oog te sluiten wordt het oogwit zichtbaar. De wang hangt slap en doordat de mond deels hangt, is spreken en slikken moeilijk, soms loopt het speeksel uit de mond.  

 

Mimetherapie 

Als het herstel langzaam verloopt of als er sprake is van blijvende asymmetrie in het gezicht kunt u naar een mimetherapeut. Het doel van mimetherapie is om de symmetrie in het gezicht te bevorderen, zowel in rust als bij beweging. Daarnaast worden eventuele ongewenste meebewegingen van andere spiergroepen in het gezicht verminderd. Met deze therapie krijgt u meer controle over de gezichtsexpressie. Van mimetherapie is de werkzaamheid door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond.